Minimalistisk inredning

Inredningsstilen som definieras av “less is more” och är perfekt för den som tycker om det raka, avskalade och öppna. Lär dig om dess kännetecken, färger, viktiga inslag och om hur du ska göra för att få till en perfekt modern minimalistisk inredning.

Fem grundpelare för den minimalistiska inredningen

Det finns fem saker som verkligen definierar minimalismen och dess roll för heminredning. Vi börjar med en snabb genomgång, för att sedan dyka ner i detaljerna kring varje aspekt.

1. Minimalistisk inredning: färger bör begränsas

Förväxla nu inte detta med att färger av något slag egentligen är “förbjudna” bara för att vi talar minimalism. Det handlar egentligen om att begränsa antalet färger, mer än något annat. Men givetvis är en nedtonad färgpalett i grått, vitt och jordiga färger mest vanlig när vi talar om minimalistisk stil. Dämpade färgtoner är att föredra.

Exempel: Här nedan är tre inredda rum där minimalismen ändå rymmer färger utöver den typiska svart-vita-gråa paletten.

Minimalistisk inredning i olika färger

2. Fokuspunkten är central

Då minimalismen kännetecknas av att man skalar bort onödiga detaljer, möber, mönster och former kan den lätt gå för långt. Din inredning blir då lätt livlös och tråkig. Här kommer fokuspunkten in – en central detalj som får ta plats och fånga blickar. En möbel, en spegel, ett konstverk, en taklampa – något som bryter mot resten av rummets minimalistiska designspråk.

Exempel: En enfärgad bokhylla med prydligt organiserade böcker, men där en av hyllorna rymmer en stor skål i ett oväntat material. Detta blir bokhyllans och kanske hela rummets fokuspunkt, som bryter av mot resten av den minimalistiska inredningen.

3. Kvalitet går alltid före kvantitet

Det må vara lite av en klyscha, men i minimalismens fall är den onekeligen sann. Att ha färre men bättre av allt – färre saker, färre möbler, färre färger, färre detaljer. Men högsta kvalitet i de få inredningselement du faktiskt använder. 

Exempel: Ett minimalistiskt badrum kan mycket väl ha extravaganta kakelplattor, men inte på alla väggar och golv. Kanske är det en enskild kakelplatta i en pigg färg som bryter av mot den rena strama omgivningen?

4. Naturligt ljus – gratis och tar inte upp onödigt utrymme

Att släppa in naturligt ljus är förstås i princip alltid eftersträvansvärt. Men särskilt för den som vill tänka minimalistiskt är naturligt ljusinsläpp extra viktigt. Inte minst eftersom varje ljuskälla i ett rum tar upp värdefullt utrymme. Att istället sikta på stora fönster och takfönster kommer göra underverk för att bibehålla den rena känsla du vill åstadkomma med en minimalistisk inredningsstil.

Exempel: Just takfönster är ett väldigt effektivt sätt att drastiskt öka ljusinsläppet. Visst kostar det en del, men för att knyta an till punkt nummer 3 i listan – kvalitet före kvantitet!

5. Kanske det enklaste och viktigaste tipset: håll dig till de enkla geometriska formerna!

Minimalistisk inredning - geometriska former

Detta är nästan ett “hack” för den som snabbt vill få till en minimalistisk inredning: Var stenhård i vilka geometriska former som förekommer i ditt hem. Godkända former är:

  • Kvadrater
  • Rektanglar
  • Cirklar
  • Raka linjer
  • Någon enstaka triangel

Avviker någon del av inredningen från ovanstående? Då ska den bort! Inga romber, pentagoner, brutna mönster eller annat udda. För den som sedan blivit expert på att tänka minimalistiskt så är det möjligt att experimentera mer, men till att börja med bör du helt enkelt konstant utgå från de klassiska grundformerna; fyrkanter, cirklar och raka linjer.

Exempel: Se dig omkring – är det något som inte är en av de strikta grundformerna? Då ska det bort!

Fler tips för att komma igång med minimalistisk inredningsstil

Här är en lista på enkla punkter att ha i åtanke innan du påbörjar ditt inredningsprojekt:

Färger och mönster

  • Utgå från en dämpad färg som din “basfärg”, den som sätter tonen för resten av färgpaletten.
  • Bryt av med färger, mönster eller detaljer ibland – men gör det aldrig mer än två gånger per rum.
  • Att använda mönster, till exempel tapeter, är inte förbjudet. Men de bör hålla sig till din minimalistiska färgpalett, och mönstren bör hålla sig till de vanliga geometriska formerna.
  • Var noggrann med detaljerna, de syns nämligen ännu mer i ett minimalistiskt inrett rum.
  • Värdera och ifrågasätt varje detalj som avviker från färgpaletten eller de grundläggande former du jobbar med.

Väggar

  • Textur är “osynligt” (nästan). En betongväg med skrovlig yta passar väl in i den minimalistiska tanken, samtidigt som den tillför något mer än en vanlig slät vägg.
  • Även en texturtapet kan göra underverk, ofta betydligt billigare än andra alternativ för att få till textur.
  • En slarvigt uppsatt tapet med sin fula skarv, eller en spricka i väggen, kan få oönskad uppmärksamhet när du inreder minimalistiskt. Se till att åtgärda alla de små skavankerna!
  • Sladdar är en annan källa till inredningsfrustration. Har du möjlighet; göm alla sladdar.
  • Träväggar är svåra – trä är till sin natur sällan särskilt minimalistiskt i ytligt utseende – välj trä med omsorg.

Färger

  • Den klassiska minimalistiska färgpaletten är vit, grå, ibland svart.
  • Men viktigare än exakta färger är att minimera antalet färger.
  • En avvikande färg här och där är okej, men den ska vara genomtänkt och kontrastera tydligt mot omgivningen.

Minimalistiskt kök

  • Ett snyggt kaklat kök passar perfekt för minimalisten. Välj ett riktigt exklusivt kakel – det vinner du på i längden.
  • Satsa också på smart förvaring i köket. Dina köksredskap ska inte hänga framme, förutom möjligen den där exklusiva kniven eller fina grytlappen som får agera fokuspunkt.
  • Låt arbetsytan vara tom, men med en fokuspunkt. Kanske tre kryddkrukor? Eller en rejäl tjock skärbräda?
  • Köksbord tenderar att dra till sig högar med allt möjligt skräp. Ha effektiv förvaring nära bordet så att det alltid kan hållas rent.

Minimalistiskt vardagsrum

  • Fokuspunkten behöver inte vara en pryl. Kanske är det där gamla elementet du försöker dölja istället något att lyfta fram som rummets fokuspunkt?
  • Använd gärna konst, men följ grundprincipen om kvalitet snarare än kvantitet även för tavlor eller skulpturer.
  • En krukväxt kan vara bra som dekoration, men som alltid – överdriv inte.
  • Håll efter. Tråkigt men viktigt tips för denna inredningsstil. Låt tidningar, leksaker eller fjärrkontroller förvaras utom synhåll.
  • Utnyttja naturligt ljus till max. En spegel är ett kostnadseffektivt sätt att förstärka det ljus som släpps in av dina fönster.

Minimalistisk inredning i badrum

Badrum - så kan du inreda minimalistiskt med en spegel
  • Även här är materialvalen extra viktiga. Satsa på kvalitet i både kakel, handfat och inredning.
  • Förvaringen är viktig, försök att gömma allt du inte behöver använda ofta på ett rimligt sätt.
  • En badrumsspegel är en perfekt fokuspunkt där du kan tillåta dig att “sväva iväg” för att bryta av och dra till sig blickar.
  • Ta det steg för steg – less is more. Fundera länge över varje extra detalj du vill få in i badrummet. Det är oftast lättare att välja bort på förhand än att ta bort i efterhand…

Naturmaterial 

Kan naturmaterial fungera i en minimalistisk inredning? Ja! Det är dock inte alltid den inredningsstil som mest förknippas med just olika naturmaterial.

Naturmaterial i minimalistisk inredning
Bild: TheDesignChaser.com

Nyckeln här är att hela tiden balansera merparten av inredningen med detaljer som bryter av. Så ett hem helt med flashigt parkettgolv, eller mängder av synliga trästammar, kommer sannolikt inte kännas minimalistiskt. Men att leka med trä här och där kan garanterat tillföra det där lilla extra som gör att din minimalistiska heminredning inte bara känns steril och tom.

Några bra exempel på hur du får in naturmaterial på ett rimligt minimalistiskt sätt är:

  • Korgar som förvaring eller rena dekorationer.
  • Ett med omsorg valt trägolv, som inte blir för spektakulärt (tänk en diskret parkett).
  • Växter, gärna tjockbladiga suckulenter, exempelvis kaktusar.
  • Textilier, som en naturfärgad gardin eller en vävd matta.
  • Omålad keramik passar ofta väldigt bra in i ett annars vitt/grått hem.

Minimalistisk inredning – skandinaviskt

Just Skandinavien har länge förknippats lite extra med minimalismen när det kommer till inredning, möbeldesign och allt annat kopplat till hus och hem.

Här finns också en källa till förvirring – det är egentligen tal om två olika inredningsstilar när vi pratar om “skandinavisk” kontra “minimalistisk”.

Båda dessa inredningsstilar är:

  • Fokuserade på rena, tydliga, ej stökiga ytor.
  • Ofta samma färgpalett, ett fåtal färger med fokus på vitt, grått och svart.
  • Funktionell design tillåts mycket utrymme.

Men tre viktiga skillnader mellan minimalismen och den skandinaviska inredningen är:

  1. Minimalistisk inredning har ett djupare syfte och en avsikt med sin avskalade yta. Den skandinaviska inredningen är mer avskalad som en bieffekt av det funktionella.
  2. Det är snudd på ideologiskt att leva enligt minimalismen, och det sträcker sig långt bortom endast heminredning. Att äga och köpa mindre kopplar ihop ekologisk medvetenhet med den minimalistiska inredningsstilen.
  3. Minimalistisk stil är alltså ett aktivt livsval där man får stil och design som en del av paketet, medan skandinavisk inredning mer tydligt är en inredningsstil i första hand.

Minimalismen inom inredning, en kort historik

Det är i konstens värld minimalismen först får fäste. Efter Andra världskriget bryter en del konstnärer med subjektiv och impressionistisk konst. Istället kännetecknas deras konst av mindre av allt. Konsten ska vara objektiv, nästan kall, och stilren.

Samhället i stort anammade också dessa ideal där analytisk vetenskap applicerades även på “mjuka värden”, inte bara naturvetenskap. Forskare skalade av mänskliga psyken, samhällets utveckling och mer ner till beståndsdelar på ett sätt som slår an på samma strängar som minimalismen.

Minimalistisk inredning från 80-talet
Minimalistisk inredning så som den kunde tolkats på 80-talet.

Det var dock inte förrän 1980-talet som minimalismen som inredningsstil på allvar slog igenom. Med tydlig inspiration från Japan och Zen-filosofin växte en hemindredningsstil fram, den som vi idag känner som – just det – minimalistisk inredning.

Tillbaka till: Inredningsstilar.