Det finns en rad olika inredningsstilar att välja mellan för den som vill inreda hemma. Här hittar du förhoppningsvis din inredningsstil – från de mest populära stilarna till några mindre kända guldkorn. Förhoppningsvis kan dessa teman i heminredningen inspirera dig till stordåd i ditt hem!
14 populära inredningsstilar
Välj ”Läs mer” vid den stil som lockar dig för att hitta mer information, tips och inspiration kring den.
1. Gammaldags svensk inredning
Gammaldags svensk inredning är alltid ”på tapeten”, men vad innebär egentligen ”gammaldags” – hur gammalt är det? Oftast avses stilen från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal när denna specifika typ av heminredning diskuteras. Kallas också ”allmoge”, ett gammalsvenskt ord för ”allmänhet”, även om allmoge egentligen rymmer mycket mer. Alltså, helt enkelt dåtidens helt vanliga inredningsstil. Tänk Madickens hus, tänk klassiska svenska röda stugor, tänk rustikt och hemsnickrat, så är du nära! Läs mer: Gammaldags inredning.
2. Minimalistisk inredning
Minimalismen avslöjar redan i namnet dess kännetecken ”minimal” i meningen lite av allt. Lite färg, lite mönster, lite prylar, lite som stressar ögat. Bara de mest grundläggande geometriska formerna. Alla möbler och detaljer i inredningen är strömlinjeformade. Inget riktigt sticker ut – less is more. Absolut inga pråliga tavlor eller dekorationer som sticker ut. Färgpaletten ska vara ytterst begränsad för den sanna minimalisten. Fördjupa dig och läs mer: Minimalistisk inredning.
3. Industriell inredningsstil
Faktiskt betydligt trevligare än vad ordet ”inudstriell” först antyder. Den industrialla stilen för tankarna till stora industrilokaler, gedigna byggnadselement (tänk stora bjälkar och högt i tak, inga pluttiga plastlister). Det ska kännas hårt, på ett snyggt sätt. Inget som är bräckligt utan ett hem gjort för att leva i, ett hem vars inredning tål stora gästabud och aktiva busfrön.
4. Shabby chic
Ett uttryck som är relativt nytt (i ett hundratals-år-perspektiv) är ”shabby chic”, men ändå känns det redan halvt uttjatat. Antagligen beror det på den tsunami av ”shabby chic”-trender som sköljde över oss under stora delar av 2000-talets första årtionden. Denna lätt ”virriga” stil ska vara lite lös i kanterna, gärna feminin, och alltid fokuserad på vad som känns autentiskt och vintage snarare än dyrt och exklusivt. Sedan är nog i praktiken shabby chic-inredning ändå en rätt dyr inredningsstil att få till, om man ska vara ärlig – autenticitet kostar…
5. Modern stil
För förstå-sig-påare är det helt oproblamatiskt att slänga sig med ord som ”modern” och anse att det betyder något specifikt. Men för oss vanliga dödliga är ju modern bara vad som för stunden är trendigt eller populärt, och det kan ju onekligen variera. Ändock – pratar vi modern inredningsstil, så är det egentligen inte svårare än rena och raka linjer, rena och tydliga färgpaletter, gärna avskalat. Vi svenskar känner om inte annat till den ljuva klyschan ”ljust och fräscht” – ytterst modernt!
6. Nutida (eller ”contemporary” för den som vill imponera)
Det är alltså egentligen detta som är vad gemene man kallar ”modernt”. Modern stil är tidlös, medan nutida, eller ”contemporary” på engelska, är den stil som återspeglar den rådande tidsandan. Nutida inredningsstil är föränderlig medan modern stil inte är det. Ett exempel på skillnaden är att modern stil återspegar 1900-talets längtan efter raka linjer, medan nutida stil absolut kan använda sig av runda hörn eller kurvade ytor. Så länge det är en del av tidsandan, förstås.
7. Traditionell inredning
Även traditionell stil är lite luddigt som begrepp. Traditionell är ju också en referens till dåtid, i förhållande till nutid. Så traditionell idag kan för en person betyda 1890-tal lika gärna som 1990-tal. Men ur inredningsperspektiv är dock traditionell still ändå definierat som en motsats till modern stil (förklarad ovan). Alltså, gärna dekorationer och prydnader som andas dåtid, prålighet och snirliga detaljer. Möblerna kan andas av antiken (även om de antagligen inte kommer från antiken). Det är mörka behandlade trägolv och lister och annat som du antagligen inte hittar i en nybyggd bostadsrätt i en storstad.
8. Rustik inredning
Traditionell stil har en syster och det är den rustika inredningsstilen. Rustikt är ännu mer fokuserat på det naturliga. Det är trästockar i tak och väggar, det är murade spisar eller väggpartier utan puts, det är takvalv och golv med återvunnet trä. Inredningens husmanskost – gedigna ingredienser utan krångel i en välsmakande mix.
9. Hollywood
Hollywood, ofta kallat Hollywood Glam, är en väldigt specifik inredningsstil som är lite av ett hopkok av typiskt amerikanska kännetecken. USA:s brist på egen antik historia tas istället ut med inredning där möbler och mönster har en antik känsla, blandat med moderna inslag. Färgerna är gärna överdådiga; lila, vinröd, orange. Materialen ska andas glamour och lyx, sidenkuddar snudd på en självklarhet.
10. Amerikansk inredning
Om Hollywoodstilen är kopplad till den amerikanska växtkusten så är det som betecknas amerikansk inredningsstil snarare hämtat från östkusten. Stilen kommer kanske främst från strandhusen i nordöstra USA, och kallas ofta för ”Hamptons-stil”. Hamptons är den kända och exklusiva strandorten dit New Yorks bemedlade invånare njuter av somrarna. Stilen är tydligt inspirerad av havet och stranden, mycket synligt trä, ljusa naturliga färger, vita eller ljusbruna möbler.
11. Skandinavisk
Som svensk är skandinavisk inredning kanske ett udda sätt att uttrycka sig på, och stilen är ju främst definierad utifrån. Framför allt amerikaner, men även andra delar av världen, beskriver oss skandinaver och vår stil så här: sparsmakad men konstnärlig och väldesignad heminredning. Färgen vit i olika nyanser dominerar, och plast, aluminium och pressat trä används ofta. Funktionella lösningar är viktiga, men de får gärna vara formgivna på ett vackert sätt.
12. Fransk inredningsstil
Denna heminredningsstil är lite som den amerikanska i att den kallas ”fransk” men egentligen syftar på en väldigt särskild del av Frankrike – det sydfranska lanthuset. Stilen är drag av ”Shabby chic”. Här är tonerna mjuka i rött, guldigt och gult, och materialen är ofta sten eller tegel. Möblerna är tunga och gamla, och inredningen ska se ot som doften av en riktigt mustig fransk gryta.
13. Bohemisk stil
Ett ganska missbrukat begrepp är ”bohemisk”, då det använts lite väl frikostigt. Allt som inte är nytt, ljust och fräscht tenderar att ibland kallas just för bohemiskt. I själva verket är termen lite mer specifik – det handlar om en känsla av att vara avslappnad. Kuddar, filtar och pläder på både möbler och golv.
Prylar och prydnader är gärna second hand, bara de känns unika och inte onödigt dyra. Element plockas in från hela världen, den so bor bland bohemisk inredning är inte låst till bara ett land eller en kontinent – den bohemiska inredaren reser och upplever hela vårt klot.
14. Mitten av seklet – 50- och 60-talets inredningsstil
Denna variant av den moderna heminredningsstilen är mer uttalat fokuserad på perioden 1950-1969. Här är det funktionella alltid ledstjärnan – möblemang och material ska fylla ett syfte och därefter gärna vara trevligt att titta på. Naturliga material och skulpterade former gör att stilen går att smälta in även i dagens hem, utan problem.
Måste man välja en inredningsstil?
Som med det mesta i livet är det kunskap (och talang) som styr hur mycket du kan våga gå utanför ramarna i det du gör. Är du en van inredare behöver du antagligen inte reflektera över vilken stil du vill använda dig av, du väljer möbler, material och färger med ryggmärgen och magkänslan och det blir antagligen rätt.
Är du mer ovan vid denna typ av heminredningsarbete är det antagligen klokt att åtminstone utgå från en etablerad inredningsvariant för att ha ett ”ankare” i utvecklingen av ditt hem eller din arbetsplats.
De existerande stilarna har ofta bra och genomtänkta paletter och materialval som fungerar ihop. Det finns antagligen ett antal butiker nischade mot stilen i fråga som hjälper dig att lättare hitta rätt sak till rätt stil. Stilreglerna hjälper dig på vägen helt enkelt, tills du är redo att skaka av dig bojorna och flyga själv.
Vilken stil ska jag välja?
Det vore förmätet för vem som helst att göra någon annans stilval, men här är några bra ledstjärnor att följa i valet av stil, i form av påståenden du kan reflektera över för att göra rätt val:
- Jag tycker att funktion och praktisk användbarhet är viktigare än yta och design.
- Det är viktigt för mig att vara unik i min omgivning.
- Jag vill ha lugna och diskreta färger.
- Gamla saker är ofta snyggare/bättre än nyproducerat.
- Mitt hem ska ha en känsla av en specifik plats på annat håll i världen.
- Husets fundamentala delar såsom stommar och väggar ska synas tydligt.
Punkterna ovan är bra som startpunkt för att för dig själv definiera vad som är just den känsla du är ute efter. Hitta sedan inredningsstil du själv tycker uppfyller dina krav mest.
Finns det bara 14 stilar?
Självklart finns det (nästan) lika många inredningsstilar som det finns människor, och bra många fler än 14 stycken är namngivna och välkända. Men även om de 14 i listan ovan är de mest populära, så finns det gott om andra teman som du kan utforska för att verkligen vaska fram de mer okända pärlorna bland inredningsstilarna:
- Marockansk / nordafrikansk – en stil som verkligen tog fart på 2000-talet när européer valde att söka tyger och färger direkt från den nordafrikanska världen och blandade dem med hemmen här i den kalla och mörka delen av världen.
- 2021 års inredningsstil – ja, vad är egentligen stilen just det här året? Det mest aktuella är alltid svårt att uttrycka samtidigt som det sker, men vi gör ett försök här.
- Transitionell – ordet betyder ungefär ”övergående”, och det är just i gränsen mellan traditionell och modern stil du hittar transitionell.
- Urban modern – egentligen en utveckling av den vanlig moderna stilen, med ännu mer fokus på nutid, storstad, mindre ytor.
- Eklektisk inredning – perfekt för den verkligt lekfulle. Tänk dig det bohemiska fast ännu mindre regelstyrt. Allt handlar om de verkligt unika sakerna, möblerna och färgpaletterna. Den udda mixen gör stilen.
- Lantlig – egentligen är det en rad olika inredningsvarianter som på något sätt omfamnar det lantliga, men visst kan man ur ett svenskt perspektiv definiera en mer ren lantlig inredningsstil.
- Art Deco – inte supervanlig här i Sverige men borde vara det – en verkligt klassisk inredningstyp som förtjänar utrymme även här i Norden!
- Feng Shui – är det en inredningsstil? En religion? Ett sorts horoskop för den inredningsintresserade? Ja oaktat vad det är så är feng shui sannerligen här för att stanna. Och man behöver inte vara vidskeplig för att uppskatta stilens egenskaper.
- Spansk stil – även om det oftast är den franska inredningen som får mest fokus så har spansk inredning blivit en starkare kraft på senare år.
- Medelhavsstil – angränsar av naturliga skäl till den spanska stilen men är kanske än mer fokuserat på just ”huset vid Medelhavets kust”. Kan hittas i såväl Grekland som Italien och Spanien.
- Zen (asiatisk) – denna inredningsdesign är mer generell än t.ex. Feng Shui och samlar det vi i väst förknippar med Asien (vilket i praktiken ofta innebär en blandning av japanska och kinesiska element).
- Barnrummet – jo, i takt med att föräldrar valt att lyfta barnens rum till mer eller mindre egna konstverk eller designade lekland så har barnrummet som sådant kommit att bli sin egen unika del av det inredda hemmet.
Följ Inredio för att alltid ha bästa koll på både gamla och nya inredningsstilar!